fri frakt för order över 1000 kr till utlämningsställe. betala mot faktura.

Vitrifierat porslin, porslin, benporslin eller stengods. Vi reder ut skillnaderna.

Har du någonsin undrat över skillnaden mellan den där dyra kaffekoppen och den mer prisvärda tallriken? Det handlar inte bara om design, utan också om materialet. Låt oss ta en titt på de vanligaste typerna av porslin och stengods, och vad som gör dem unika.

Vitrifierat porslin(vitroporslin): Det starkaste av dem alla

Vitrifierat porslin är som en gladiator i porslinsvärlden. Det är starkt, hållbart och tål höga temperaturer. Genom en speciell bränningsprocess blir ytan glasartad, vilket gör det både vackert och lätt att rengöra. Vitroporslin gjordes först i Amerika och har liknande tillverkningsprocess som flintgods. Det är en variant av fältspat där massan har bränts något ”tätare”, vilket möjliggör för klara och intensiva dekorfärger. Det har en unik tillverkningsprocess som skiljer sig något från traditionellt porslin. Låt oss ta en titt på hur det går till.

Varför är vitroporslin så starkt? Den höga bränningstemperaturen och den glasartade ytan gör vitroporslin mycket starkt och tåligt mot både mekaniska påfrestningar och kemikalier. Det är också relativt lätt att rengöra och få fram i starkare kulörer.

Vill du ha en tallrik som överlever i åratal på restaurangen? Då är vitrifierat porslin ett utmärkt val.

Porslin: Det klassiska valet

Porslin är det vi oftast tänker på när vi hör ordet “porslin”. Det är tunt, elegant och har en fin lyster. Tack vare sin sammansättning är det också transparent i kanterna. Porslin har använts i århundraden och är fortfarande ett populärt val. Fältspat är den bästa typen av porslin och det har tillverkats i Europa sedan 1709. Det bränns i 1400 grader och ger en vit yta som inte suger åt sig vatten. Eftersom man bränner porslinet vid så hög temperatur begränsas färgvalet, och vill man använda en färg som inte tål så hög bränning måste man bränna porslinet ytterligare en gång i en speciell dekorbränning. Detta gör i sin tur porslinet extra tåligt mot yttre påverkan; både från att bli kantstött och från att missfärgas av maten. Detta gör materialet extra lämpligt för serviser och tekniken utvecklas kontinuerligt så att porslinet blir än mer hållbart.

Benporslin: Lyx

Benporslin är som porslinets kunglighet. Det är tillverkat med tillsats av benaska, vilket ger det en extra vithet och transparens. Benporslin är både starkt och tunt, och känns lyxigt att hålla i. Det är därför det ofta används till dyrare serviser. Benporslin innehåller förutom porslinets klassiska beståndsdelar även kalciumfosfat från brända djurben. Porslinet har en distinkt vit lyster i grunden, och är väldigt slitstarkt och slagtåligt. Tack vare sin styrka kan man skapa väldigt tunna serviser och materialet är allmänt sett som både klassiskt och exklusivt. Benporslin ligger även något högre i prisklass än annat porslin.

Man brukar dela in skillnaden i benporslin med två begrepp: ”bone china” och ”new bone china”, Bone china måste innehålla över 35 % benaska och ”new bone china” kan innehålla under 10 % benaska.

Stengods: Det rustika alternativet

Stengods är ett material som tillverkas av lera och kvarts. Det är i mer poröst och mindre genomskinligt än vanligt porslin och är i grunden grått eller brunt, men kan glaseras i olika färger. Materialet bränns vid en väldigt hög temperatur och är därför oftast ugnssäkert. Stengods är inte riktigt porslin, men det är oftast ändå inkluderat i samma kategori. Stengods är oftast glaserat för att få en slät yta, och det finns i en mängd olika färger och mönster. Stengods är ett populärt val för både köks- och serviser, och det passar bra in i en rustik inredningsstil. Grundfärgen på stengods är grå eller brun, beroende på bränningsteknik. Det har utvecklats varianter av stengods, t ex som har liknande recept som vitroporslin, eller där man byter ut kvarts mot aluminiumoxid för att få en vitare och starkare produkt. I serien RedStrong Tuff är tillverkad på detta sättet med aluminiumoxid för att bli extra hållbart. Så du kan lugnt välja våra serier av stengods till din restaurang.

Matt eller blankt?
Blank yta: ger ett modernt och rent intryck. Lätt att rengöra men kan visa fingeravtryck.

Matt yta: ger en rustik och jordnära känsla. Döljer smuts och repor bättre. Både porslin och stengods kan göras med matt eller bank yta. Vilken typ av yta föremålet får beror på glasyren som är nyckeln till att skapa olika ytor. Samt bränningenstemperaturen som påverkar hur glasyren smälter och reagerar med godset, vilket i sin tur påverkar den slutresultatet. Både blank och matt yta på porslin och stengods är vanliga och ger olika estetiska uttryck. Valet mellan blank och matt yta beror helt enkelt på personlig smak och vilken stil man vill skapa.

Vitrifierat porslin: Starkt, hållbart och tåligt.
Porslin: Tunt, elegant och något mer transparent.
Benporslin: Lyxigt, starkt och tunt.
Stengods: Ofta matt, glaserat och rustikt.

Så nästa gång du väljer vilken tallrik du skall köpa in, kan du med stolthet berätta för dina gäster vilken typ av porslin du har.

Det porslin du köper från Good Mood är så gott som alltid vitrifierat av absolut högsta kvalitet.

Bild från Churchills fabrik i Stroke On Trent England
Dela

Andra artiklar

Unik och utvald tableware, glas och bestick till hotell, restauranger och hem.